Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Heb jij een hypotheek? Betaal niet te veel voor je overlijdensrisicoverzekering!

Heb jij een hypotheek, dan is daar doorgaans een overlijdensrisicoverzekering (ORV) aan gekoppeld. Deze verzekeringen zijn in de afgelopen jaren fors goedkoper geworden. Je profiteert niet automatisch van de premiedaling. Wil je weten of jij in verhouding te veel betaalt en wat je kunt besparen? Laat het ons weten, we voorzien je graag van advies. Het verschil kan over de hele looptijd oplopen tot duizenden euro’s. De moeite van het uitzoeken waard!

Al meer dan een jaar geleden wezen we je in dit artikel al op de mogelijkheden om te besparen op je overlijdensrisicoverzekering. Het is nog steeds actueel.

Waarom een overlijdensrisicoverzekering?
Bij het afsluiten van een hypotheek wordt vaak meteen ook een overlijdensrisicoverzekering inbegrepen. De verzekering keert tijdens de looptijd uit wanneer jij of je partner overlijdt. Dit geld gaat naar de bank voor het aflossen van de openstaande hypotheekschuld.

Omdat de verzekering een garantie vormt voor de bank, stellen veel banken deze verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Het kan ook zijn dat de verzekering pas verplicht is wanneer je meer dan een percentage, bijvoorbeeld 80 procent, leent van de getaxeerde woningwaarde.

Voorbeeld kostenbesparing
Een overlijdensrisicoverzekering sluit je voor een langere periode. Een relatief kleine besparing per maand, kan over de hele looptijd verschil maken. Stel dat je sloot in 2012 een ORV tegen een maandelijkse premie van € 60 en een looptijd van 20 jaar.

Inmiddels is de premie gedaald naar € 40. Bij het oversluiten van de verzekering ga je er dus € 20 op vooruit. Gedurende de resterende looptijd is dit € 3.360 in totaal. Of en wat jij in de praktijk kunt besparen hangt vooral af van de resterende looptijd en het moment waarop je de verzekering hebt gesloten. 

Gestopt met roken?
Rookte je nog toen je de overlijdensrisicoverzekering sloot maar ben je al enige tijd nicotinevrij?  Ook dat kan bijdragen aan een lagere premie. Heb je juist in de jaren na het afsluiten last gekregen van ernstige aandoeningen, dan loop je het risico op hogere kosten.

Oversluiten overlijdensrisicoverzekering
Je huidige overlijdensrisicoverzekering kun je oversluiten naar een andere verzekeraar. Doorgaans geldt daarbij een opzegtermijn van een maand als je jouw premie maandelijks betaalt. Doe je dit per jaar, dan is een opzegtermijn van één jaar gebruikelijk.

Het kan zijn dat de verzekering gekoppeld, ook wel verpand genoemd, is aan de hypotheek. Informeer in dat geval bij de hypotheekverstrekker of en onder welke voorwaarden oversluiten mogelijk is.

De premies van verzekeraars zijn gedaald tot wel 70 procent in de afgelopen jaren. Controleer wat bij het jou het verschil is tussen wat jij betaalt en de actuele mogelijkheden. Zit jij toch goed qua premie, dan is dat in ieder geval een geruststellend gevoel. Bij Informeert Nieuws helpen we je graag met een check en advies hierover. Vul daarvoor het onderstaande formulier in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Informeert Nieuws maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie