Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Energieleveranciers vergelijken? Onderscheid appels van peren

De energierekening neemt maandelijks een stevige hap uit het huishoudbudget. De stijgende energiekosten zijn voor veel huiseigenaren reden om over te stappen van energieleverancier. Misschien zit jij ook al jaren bij jouw aanbieder en ben je benieuwd of het goedkoper kan? Vaak is dit het geval, zorg er wel voor dat je geen appels met peren vergelijkt.

Je bent niet de enige die een switch wil maken. Vorig jaar wisselden een recordaantal van 1,4 miljoen mensen van maatschappij, zo rapporteert de Autoriteit Consument en Markt recent. Controleer wanneer jouw huidige energiecontract afloopt voordat je zelf overstapt.

Aandachtspunten bij het vergelijken van energieleveranciers:

1. Gebruik meerdere vergelijkingssites
Een keer Googlen en je hebt zo talloze vergelijkingssites voor energietarieven gevonden. Kijk voordat je vergelijkt bij je eigen aanbieder wat je maandelijkse verbruik is. Doorgaans is dat een kwestie van inloggen op de site. Beperk je bij je het zoeken niet tot één enkele site. Het kan zijn dat een site specifieke afspraken met leveranciers heeft die voordeliger voor jou kunnen uitpakken.  

2. Zorg dat je weet wat vaste en variabele leveringskosten zijn
Om goed te kunnen vergelijken is de kostenstructuur van belang. Deze bestaat uit:

  • Vaste leveringskosten
    Deze kosten betaal je sowieso, ongeacht het verbruik van gas en stroom. Deze vaste leveringskosten, ook wel vastrecht genoemd, betaal je per maand, kwartaal of jaar. Aanbieders mogen dit tarief zelf bepalen, waardoor de hoogte ervan per partij verschilt.

  • Variabele leveringskosten
    Een ander deel van je energierekening hangt af van je verbruik. De prijs per kWh (stroom) en m3 (gas) hangt af van de contractafspraken. Bij een vast contract staat de prijs vast. Dit geldt niet voor een variabel contract, waarbij de leverancier tijdens de looptijd prijsverhogingen of verlagingen kan doorvoeren.


3. Vergelijk zowel vaste als variabele kosten
Nu je weet wat het verschil in kosten is, kan je appels van peren onderscheiden. Sommige aanbieders rekenen lagere vaste kosten maar vragen meer voor het verbruik zelf. Bepaal wat voor jezelf belangrijk is. Heb je geen goed beeld van je verbruik, bijvoorbeeld omdat je net verhuisd bent? Met lage variabele kosten ben je beter af als het energieverbruik tegenvalt.

4. Bepaal hoe lang je de prijzen vastzet
Vaak geldt een periode waarin je er zeker van bent dat de prijs van geleverd stroom en gas niet wijzigt. Je hebt doorgaans keus uit één of drie jaar. De gemiddelde lasten liggen hoger als de tarieven langer vast staan. Tegenover de licht hogere maandlasten staat het voordeel dat de rekening niet verder stijgt bij stijgende energieprijzen. Anderzijds profiteer je niet van een daling. Het is aan jou wat je het belangrijkst vindt.

5. Staar je niet blind op de welkomstpremie
Om je tot overstappen te verleiden krijg je bij veel aanbieders een welkomstpremie. De hoogte ervan verschilt. Staar je hier niet blind op. Dit eenmalige bedrag weegt op termijn minder zwaar dan een kostenverschil dat maandelijks terugkomt. Soms is de welkomstpremie geen kortingsbedrag maar een product als een tablet of ander hebbeding. Altijd leuk natuurlijk maar bereken wel wat het je kost als die aanbieder niet het voordeligst is.

Of je nu bij de ene of de andere aanbieder zit, de stroom en het gas zelf maakt ze niet uniek. Hoogstens de serviceverlening kan verschillen. Dat maakt energie een goed product om op te besparen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Informeert Nieuws maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie