Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Zorgverzekering 2020: zeven veelgestelde vragen

Waarom betaal ik opeens eigen risico terwijl ik dit jaar helemaal geen zorg nodig heb gehad? Kan ik ook fysiotherapie krijgen uit de basiszorgverzekering? Een voorbeeld van vragen die vaak gesteld worden aan zorgverzekeraars. Zeker in deze tijd, waarin je kunt overstappen van zorgverzekering, staan de lijnen roodgloeiend. We geven alvast het antwoord op zeven veelgestelde vragen. Hoef je daar in ieder geval niet meer voor te bellen.

1. Wat zit er in de basiszorgverzekering 2020?
Ieder jaar wordt de basiszorgverzekering herzien. Doorgaans kan je er vanuit gaan dat bijvoorbeeld huisartsbezoeken, behandeling en verblijf in het ziekenhuis en psychologische hulp verzekerd zijn. De exacte inhoud van de basiszorgverzekering kan je vinden op de website van Zorg Instituut Nederland

2. Wat is het verschil tussen een natura en restitutiepolis?
Met een naturapolis kan je voor volledige dekking van de zorgkosten doorgaans alleen terecht bij zorgverleners die een contract hebben afgesloten met jouw verzekeraar. Besluit je naar een andere zorgverlener te gaan, dan is er kans dat de zorg niet (volledig) gedekt is. Met een restitutiepolis ben je vrij om de zorgverlener zelf te kiezen en te declareren bij je zorgverzekeraar. 

3. Wat is het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico?
Boven de 18 heeft iedereen een verplicht eigen risico van €385. Dit bedrag dien je te betalen voordat je een vergoeding voor de zorg krijgt. Naast het eigen risico kan er ook sprake zijn van een eigen bijdrage. Voor bepaalde zorg en medicijnen is door de overheid bepaald dat je altijd een deel zelf moet betalen. Dit staat los van je eigen risico. 

4. Moeten alle gezinsleden bij dezelfde zorgverzekeraar verzekerd zijn?
Dat hoeft niet, elk volwassen gezinslid mag een eigen zorgverzekeraar kiezen. Kinderen onder de 18 jaar moeten wel bij de zorgverzekeraar van één van de ouders verzekerd worden. Welke ouder dat is, maakt niet uit. 

5. Wanneer wordt fysiotherapie vanuit de basiszorgverzekering vergoed?
Fysiotherapie wordt in principe pas uit de basisverzekering vergoed bij de 21e behandeling. Een uitzondering geldt wanneer je fysiotherapie nodig hebt omdat er sprake is van een chronische aandoening. De behandelingen vallen onder de basiszorgverzekering als de aandoening voorkomt op deze lijst, die is samengesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport. Sommige verzekeraars wijken af van de lijst en bieden extra fysiotherapie aan bij bepaalde chronische aandoeningen. 

6. Hoe zit het met medische zorg in het buitenland?
Spoedeisende hulp in het buitenland krijg je vanuit de basisverzekering vergoed tot maximaal het Nederlandse tarief en als het onder basiszorg valt. Is de zorg duurder dan in Nederland? In dat geval betaal je de meerkosten zelf. Met een reisverzekering of aanvullende verzekering kan je jezelf verzekeren tegen deze kosten. Goed om te weten is dat zorg in het buitenland wel ten koste gaat van je eigen risico. 

7. Waarom betaal ik eigen risico van zorg uit een eerder jaar?
Wanneer je zorg nodig hebt, opent de zorgverlener een behandeldossier. Wanneer deze is geopend in 2018 - en je dat jaar ook behandeling krijgt - moet je hierover eigen risico betalen. In sommige gevallen wordt het dossier niet in hetzelfde jaar beëindigd. Hierdoor krijgt de verzekeraar geen seintje van de zorgverlener dat de behandeling vergoed dient te worden. Dit gebeurt pas als het dossier afloopt of verlengt moet worden. Het is hierdoor mogelijk dat jij in een bepaald jaar de rekening betaalt voor zorg die in een voorgaand jaar is geleverd. 

Wellicht heb je vragen die niet in onze top-7 voorkomen. Neem gerust contact op met een zorgverzekeraar. Die hebben over het algemeen een hele batterij medewerkers klaarstaan om je verder te informeren. Doe dit voor eind december, tot die tijd kan je eventueel overstappen. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Informeert Nieuws maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie