Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Juridisch Loket of Rechtsbijstandverzekering?

Hoewel een rechtsbijstandverzekering niet altijd nodig is, heeft ongeveer de helft van de Nederlanders er een afgesloten. Met ‘niet nodig’ bedoelen we dat rechtsbijstand via het Juridisch Loket of de Rechtswinkel gratis is. Maar, dit is alleen beschikbaar als je niet te veel verdient. Toch maar verzekeren dus? Vanaf een euro of zeven per maand heb je al een rechtsbijstandverzekering.  

Gemiddeld 54 procent van de Nederlandse huishoudens kiest voor rechtsbijstand via een verzekering. Ongeveer de helft dus. Bij inkomens boven de € 2.500 netto per maand heeft 63% een rechtsbijstandverzekering. Bij inkomens tot € 1.500 netto is dit lager: 38%. Dit verschil is te verklaren door de gesubsidieerde bijstand via het juridisch loket.

Advies via Juridisch Loket / rechtswinkel
Via de Wet op de Rechtsbijstand is geregeld dat mensen met een lager inkomen recht hebben op gratis rechtsbijstand via het Juridisch Loket / de rechtswinkel. ‘Gratis’ is overigens niet altijd van toepassing. Bij een doorverwijzing naar ‘gevorderd’ juridisch advies, een advocaat of mediator, betaal je een eigen bijdrage die kan oplopen tot € 850.

Inkomenseisen Juridisch Loket
Om in aanmerking te komen voor rechtsbijstand via de rechtswinkel of het Loket geldt een maximaal salaris van € 26.000 tot € 36.800.


Premie checken
Check regelmatig de premie van rechtsbijstandverzekering. Bijvoorbeeld door een reactie achter te laten via het onderstaande formulier. Het verschil tussen een goedkope en dure verzekering loopt op tot meer dan € 150 per jaar. 

Welke dekking rechtsbijstandverzekering kies je?
Welke dekking voor de rechtsbijstandverzekering bij jou past, hangt écht af van je persoonlijke voorkeur. De rechtsbijstandverzekering biedt jou de zekerheid van praktische hulp en financiële vergoeding bij juridische conflicten. Maar de kans dat jij te maken krijgt met zo’n conflict, is uiteraard vooraf niet bekend. 

Kun je in aanmerking komen voor rechtsbijstand via het Juridisch Loket, denk dan goed na of je een additionele rechtsbijstandverzekering nodig vindt. Is je inkomen hoger, bedenk dan goed welk risico je zelf bereid bent te lopen en welk risico je wilt verzekeren. Laat je reactie achter voor als je advies wilt over de juist dekking of laagste premie voor je rechtsbijstandverzekering. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Informeert Nieuws maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie