Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Zelf een advocaat kiezen met een rechtsbijstandverzekering

Je hebt een discussie met je werkgever. Je vermoedt dat je in je recht staat. Maar je weet het niet helemaal zeker. Via een kennis kom je in contact met een advocaat die jou voor ‘een vriendenprijs’ wil helpen om jouw rechten als werknemer in kaart te brengen. Je belt de rechtsbijstandverzekeraar met het verzoek de kosten van de advocaat te vergoeden. Werkt die verzekeraar daaraan mee?

Wat doet een rechtsbijstandverzekeraar?

Rechtsbijstandverzekeraars hebben vaak eigen advocaten in dienst. Deze advocaten helpen jou als verzekerde bij het oplossen van juridische vraagstukken en geschillen. Ook kunnen zij jou helpen om een rechtszaak aan te spannen. Je bent echter niet verplicht om gebruik te maken van de diensten van de jurist van de rechtsbijstandverzekeraar.

Vrije advocaatkeuze met een rechtsbijstandverzekering

Het recht om zelf een advocaat te kiezen, is wettelijk vastgelegd. Toch gingen niet alle rechtsbijstandverzekeraars hier in het verleden even soepel mee om. Lange tijd werd dit consumentenrecht door de verzekeraar maar mondjesmaat toegepast. Bijvoorbeeld bij zaken waar het financiële belang groter was dan € 25.000.

Wanneer vergoedt een rechtsbijstandverzekering de kosten van een advocaat?

Ook al is het slechts een formaliteit, vraag altijd toestemming aan jouw rechtsbijstandverzekeraar als je zelf een advocaat wilt inschakelen. Als je dat niet doet, worden deze kosten namelijk niet vergoed. Ook mag een verzekeraar grenzen stellen aan de vergoeding.

Let op! Zelf een advocaat inschakelen is niet altijd de beste optie

Je mag ervan uitgaan dat een rechtsbijstandverzekeraar jouw zaak serieus neemt. Immers: jij hebt premie betaald voor je verzekering en de verzekeraar wil jou graag als klant behouden. Als jij ontevreden bent, kan het zijn dat je direct vertrokken bent en je bovendien een slechte review op internet schrijft over de verzekeraar in kwestie. 

Ook advocaten van rechtbijstandverzekeraars hebben een juridische opleiding en achtergrond. En omdat een verzekeraar meerdere advocaten in dienst heeft, is er altijd wel één die gespecialiseerd is op het gebied van jouw conflict. Bij grote advocatenkantoren is dat ook het geval, maar bij kleine kantoren of zelfstandig advocaten kan het zijn dat je niet met een specialist te maken hebt.

Bij een eigen advocaat betaal je bovendien nog eigen risico en kan, zoals eerder gezegd, de uitkering vanuit de verzekeraar aan een maximumvergoeding gebonden zijn. Die maximalisering valt weg als de verzekeraar zélf besluit een externe advocaat in te schakelen. Want die optie bestaat ook.

Een rechtsbijstandverzekeraar start niet altijd een procedure

Het kan zijn dat jouw rechtsbijstandverzekeraar besluit om géén procedure te starten. Bijvoorbeeld omdat de verzekeraar op basis van de situatie inschat dat er vrijwel geen kans is op het winnen van de rechtszaak. Denk je daar zelf anders over en wil je alsnog een procedure starten, dan kun je een beroep doen op de geschillenregeling. Het geschil wordt dan opnieuw beoordeeld door een onafhankelijke derde.

Premie rechtsbijstandverzekering en kosten advocaat

De premie van een rechtsbijstandverzekering start vanaf ongeveer € 200 per jaar voor een gezin met kinderen, waarbij werk, inkomen, problemen rondom de woning en consumentenzaken zijn verzekerd. Hetzelfde tarief van € 200 is zo’n beetje het minimum dat je bij een advocaat per uur betaalt. 

Wil je zelf een advocaat inschakelen? Overleg altijd even met je rechtsbijstandverzekeraar of met ons. Wij kunnen je helpen en adviseren over de gevolgen van jouw besluit. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Informeert Nieuws maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie