Wat gaat de hypotheekrente doen in 2018?

Hoe lang houdt de lage hypotheekrente nog aan? Een vraag die woningkopers uit 2008 zichzelf regelmatig stellen. Hoe lang kun je je hypotheek nog verlengen tegen de huidige lage lasten? We pakken onze glazen bol erbij en doen een voorzichtige voorspelling voor het nieuwe jaar: onder de huidige omstandigheden gelijkblijvend tot licht dalend.

Gekocht in 1998 of 2008?
Startende twintigers op de woningmarkt zijn eigenlijk niet anders gewend; een hypotheek kun je prima afsluiten met een rente lager dan 2 procent. Omdat een hypotheek bij uitstek een langetermijnbeslissing is, blijft het belangrijk om jonge kopers duidelijk te maken hoe uitzonderlijk de huidige situatie is. Bijvoorbeeld door op hun voorgangers te wijzen die hun huis 10 of 20 jaar geleden kochten.

Een hypotheek met een 10 jaar vaste rente in januari 2008 ging gemiddeld tegen 6,1 procent rente. Het tarief voor een 20 jaar rentevaste hypotheek in januari 1998 was zelfs gemiddeld 7 procent. Voor het rekengemak: tegen dat laatste tarief zouden de bruto maandlasten van een gemiddelde woning in 2018 zo'n € 1.870 bedragen. Heel wat anders dan de € 989 die je nu bruto kwijt bent.

Je kunt je dus voorstellen dat je regelmatig naar de hypotheekrente kijkt als je in 1998 of 2008 een huis kocht en niet tussentijds weer verkocht of de hypotheek oversloot.

Dit is de invloed van de ECB
Maar goed, hoe lang houdt dit aan? De rente is mede afhankelijk van de keuzes van een Italiaan in Frankfurt. ECB-directeur Mario Draghi probeert de inflatie in de eurozone richting 2 procent te stuwen door veel extra geld in de economie te pompen. Goedkoop geld dus. Kort door de bocht houdt dat de rente voorlopig laag. Onze verwachting: in 2018 blijft de hypotheekrente op hetzelfde niveau als nu.

Dat houdt pas op als de vraag naar geld groter wordt en het aanbod kleiner. Minder aanbod hangt onder meer van Draghi af. Zijn stimuleringsmaatregelen worden in de loop van 2018 nog verder afgebouwd. De vraag naar geld neemt toe als de economie groeit. Omdat de economie hard groeit, zit dat er ook aan te komen. Een licht oplopende rente ligt daarom in de lijn der verwachting vanaf 2019.

Andere factoren voor de rente
Banken krijgen de komende jaren te maken met strengere Europese regels. De Nederlandse Vereniging van Banken schat in dat de hypotheekrente door deze regels op termijn met een vol procentpunt kan stijgen. In 2018 zal daar echter nog weinig van zichtbaar zijn. De invoering verloopt zeer geleidelijk.

Bovendien gelden de nieuwe regels alleen voor banken. Andere instanties die Nederlandse hypotheken verstrekken, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, hoeven zich niet aan deze regels te houden. Omdat deze financiële instellingen vooral geïnteresseerd zijn in de langlopende verplichtingen, zal de oplopende trend vanaf 2019 vooral zichtbaar zijn op de kortere looptijden. 10 jaar vast en langer zal naar verwachting minder hard stijgen.

Voorspelling
2018: hypotheekrente gelijkblijvend tot licht dalend
2019: hypotheekrente licht stijgend

De onzekere factor
Op dit moment zijn er weinig indicatoren die erop wijzen dat we een rente-kentering bereiken. Dat is echter gerekend buiten onvoorziene globale gebeurtenissen. Oorlogen, natuurrampen en roekeloze bankiers kunnen vrij onverwacht de wereldeconomie uit het lood slaan. Dergelijke zaken laten zich moeilijk voorspellen. Staat halverwege 2018 de wereld op z'n kop? Dan kunnen alle voorspelling weer overboord.

Je hypotheek verlengen zal in 2018 naar verwachting nog altijd tegen zeer lage maandlasten kunnen. Koop je een (eerste) huis, dan is de hypotheekrente je waarschijnlijk ook gunstig gestemd. Wil je weten wat voor jou een goede en verantwoorde hypotheek is? Maak via onderstaand formulier een vrijblijvende afspraak met onze hypotheekadviseur.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Informeert Nieuws maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie