Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Voorkom dat jouw werknemers een witte vlek zijn

Ruim 90 procent van de werknemers in Nederland vindt pensioenopbouw een belangrijke voorwaarde. Toch bouwt één op de tien werknemers geen pensioen op. De zogenaamde witte vlek. Niet iedere werkgever is automatisch verplicht om pensioenopbouw te regelen voor werknemers. Toch loont het vaak om dit wel te doen.

Ben ik verplicht een pensioen aan te bieden?
Een groot deel van de werkgevers is verplicht een pensioen aan te bieden aan werknemers. De werkzaamheden van je onderneming bepalen of je een zogenaamde sectorverplichting hebt. Zo vallen bakkers onder een eigen bedrijfstakpensioenfonds waarbij werkgevers verplicht zijn een pensioen aan te bieden. In het handelsregister van de Kamer van Koophandel wordt op basis van je werkzaamheden een SBI-code gegeven. Deze code is het uitgangspunt bij de vraag of een pensioen verplicht is.

Het niet aanbieden van een pensioen, terwijl dat wel verplicht is, kan forse financiële gevolgen hebben. Mogelijk moet je alsnog de pensioenpremies betalen, vaak met terugwerkende kracht. Reden genoeg om te onderzoeken welke pensioenverplichtingen jouw onderneming heeft. Neem daarbij mee dat ook veranderingen binnen het bedrijf kunnen leiden tot een pensioenverplichting.

Pluspunten van een goede pensioenregeling
Zelfs als je niet verplicht bent een pensioenregeling aan te bieden, kan het wel verstandig zijn. Voordelen ervan zijn onder andere:

 • Versterkte positie op de arbeidsmarkt
  Veel mensen zien een pensioenregeling als een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Kortom, het aanbieden van een pensioen versterkt je positie op de arbeidsmarkt. Dit is zeker een voordeel in sectoren met een krap personeelsaanbod.
 • Medewerkers blijven langer in dienst
  Gemiddeld blijven medewerkers met een pensioenregeling langer in dienst. Hierdoor blijft de opgebouwde kennis langer binnen het bedrijf. Daarnaast ben je minder tijd en kosten kwijt aan het werven en inwerken van nieuwe werknemers.
 • Meer ervaren werknemers
  Oudere werknemers, die vaak ook meer ervaring hebben, zullen eerder bij jouw bedrijf solliciteren. Vaak bouwen zij bij hun vorige werkgever al pensioen op en willen dat nu weer.
 • Belastingvoordeel voor werknemers
  Het is voor werknemers vaak fiscaal voordeliger om inkomen in de vorm van pensioenopbouw te ontvangen dan als standaard salaris. De maandelijkse premie gaat namelijk af van het brutoloon. Daarnaast valt het opgebouwde pensioenvermogen niet onder het vermogen in box 3.

Aandachtspunten pensioenregeling
Met het aanbieden van een pensioenregeling ga je een verplichting aan omdat je meebetaalt aan het pensioen van medewerkers. Je moet wel de financiële ruimte hiervoor hebben. Daarnaast kost het tijd en kennis om tot een juiste kostenanalyse en passende regeling te komen. Op de hoogte zijn van de actuele pensioenwetgeving is ook een vereiste.

Zijn jouw werknemers witte vlekken en wil je starten met een pensioenregeling? Met dit stappenplan van de overheid kun je een start maken. Uiteraard kunnen wij je adviseren over een passende regeling in jouw bedrijfssituatie.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Informeert Nieuws maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie