Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Hypotheek met NHG wordt voor meer kopers haalbaar

De grens om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) te kunnen afsluiten wordt in 2024 verhoogd naar € 435.000. Door deze verhoging kunnen meer huizenkopers gebruik maken van NHG. Het is een forse verhoging, maar zeker niet misplaatst met de huidige huizenprijzen. 

Na een periode van dalende huizenprijzen, is de stijging in de afgelopen maanden weer ingezet. Zo kostte een woning afgelopen kwartaal gemiddeld € 422.000, rapporteerde de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) recent. Door de verhoging van de NHG-grens is nu ook de ‘gemiddelde woning’ beschikbaar met Nationale Hypotheek Garantie.

Hogere NHG-grens bij energiebesparende maatregelen
Ben je van plan om de woning direct na het kopen energiezuiniger te maken? Dan ligt de NHG-grens met € € 461.100 een stuk hoger. Zo kun je direct je woning isoleren en of voorzien van zonnepanelen. Al moet de lening natuurlijk wel passen bij je financiële mogelijkheden.

Het voordeel van Nationale Hypotheek Garantie
Nationale Hypotheek Garantie is in het leven geroepen om het bezitten van een eigen woning eerder mogelijk te maken. De garantie van de NHG biedt banken meer zekerheid, waardoor de hypotheekrente vaak lager ligt. Met een lagere rente kun je doorgaans meer lenen, waardoor een woning eerder binnen financieel bereik komt.

Daarnaast ligt de focus op eigen woningbehoud. NHG biedt een vangnet bij financiële problemen na bijvoorbeeld een scheiding, arbeidsongeschiktheid of overlijden. Met hulp vanuit NHG kun je mogelijk langer in het huis blijven wonen of worden schulden kwijtgescholden. Uiteraard gelden er wel voorwaarden.

Wanneer kun je gebruik maken van NHG?
Je kunt gebruik maken van NHG als de koopsom of de getaxeerde marktwaarde niet hoger is dan de geldende NHG-grens. Stel je koopt in 2024 een woning voor € 440.000. In principe kom je in dat geval niet in aanmerking voor NHG. Dat is echter anders als de taxatiewaarde van deze woning blijft steken op € 435.000. NHG gaat namelijk uit van het laagste bedrag van de koopsom of de marktwaarde. Je hebt in dat geval wel meer eigen geld nodig om de woning te kunnen kopen. Je kunt immers niet meer lenen dan de getaxeerde woningwaarde.

NHG-premie te hoog?
Het krijgen van NHG is niet gratis. Zo moet het waarborgfonds achter NHG de kosten kunnen dragen als mensen aanspraak maken op het vangnet. Daarom betaal je de zogenaamde borgtochtprovisie. In 2024 is dit, net als in 2023, vastgesteld op 0,6% van het totale hypotheekbedrag. Koop je een woning van € 422.000, dan betaal je € 2.532 aan borgtochtprovisie. Dit bedrag kun je bij de belasting aangifte wel aftrekken.

Volgens belangenorganisaties als Vereniging Eigen Huis, zijn de kosten voor de borgtochtprovisie te hoog. Afgelopen jaren hebben weinig mensen aanspraak gemaakt op het vangnet, waardoor NHG in verhouding meer aan reserve opbouwt. Te veel aldus de critici, die vinden dat huizenkopers meer betalen dan nodig in deze markt. Overigens gaat niet de hele bijdrage de NHG-kas in. Het rijk ontvangt de helft ervan.

Door de verhoging van de grens van de Nationale Hypotheek Garantie komt een hypotheek met NHG eerder binnen bereik. Wil je meer informatie over het kopen van een woning met NHG-garantie? Laat vrijblijvend een reactie achter via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Informeert Nieuws maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie