Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Je huis verzekeren: van basis tot aanvullend

Een eigen woning is voor veel mensen het meest kostbare bezit dat ze hebben. Als huiseigenaar is dan ook belangrijk om jezelf te beschermen tegen onvoorziene schades. Dat kan met verschillende woonverzekeringen. Maar welke zijn echt noodzakelijk en welke zijn aanvullend? We geven een voorzet. 

1. Opstalverzekering voor schade aan het huis zelf
De opstalverzekering, ook wel woonhuisverzekering genoemd, dekt schade aan je woning zelf. Denk hierbij aan schade door brand, storm, inbraak of water. Als je een hypotheek hebt, zal de bank vaak eisen dat je een opstalverzekering afsluit. Deze verzekering is essentieel, omdat de kosten voor het herstellen van schade aan je woning enorm kunnen oplopen.

2. Inboedelverzekering voor alles binnenshuis
Hoewel je huis zelf beschermd is met de opstalverzekering, dekt deze verzekering niet wat er ín je huis staat. De inboedelverzekering beschermt je tegen schade of verlies van je persoonlijke spullen. Denk aan meubels, elektronica en kleding. Het is een goede aanvulling op de opstalverzekering. Je kunt de inboedelverzekering vaak uitbreiden met aanvullende modules, zodat kostbaarheden of spullen die je buitenshuis veel gebruikt ook gedekt zijn.

3. Aansprakelijkheidsverzekering voor schade aan derden
Stel je voor dat iemand gewond raakt in jouw woning of door jouw schuld. De aansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten die voortvloeien uit schade aan anderen. Dit geldt voor zowel materieel als lichamelijk schade. Deze verzekering is niet alleen bedoeld voor huiseigenaren, maar kan wel in en rond je woning veroorzaakte schade dekken.

4. Rechtsbijstandverzekering voor een juridische vangnet
Conflicten kunnen overal en altijd ontstaan, ook rondom je eigen woning. Onenigheid over de erfgrens met je buren of een geschil met de aannemer. Voorbeelden genoeg. De rechtsbijstandverzekering biedt juridische hulp en dekt de kosten van een advocaat. Niet direct een essentiële verzekering voor je woning, maar zeker het overwegen waard.

5. Glasverzekering voor breekbare zaken
Heb je veel grote ramen of glazen deuren in huis? Dan kan een glasverzekering je voor een financiële strop behoeden. Deze verzekering dekt schade aan ramen die niet onder de standaard opstalverzekering vallen. Check goed in de voorwaarden van je opstalverzekering waar de dekking voor glas stopt, zodat je niet dubbel verzekerd bent.

Check de verzekeringsvoorwaarden
In dit artikel beschrijven we de algemene dekking van de verzekeringen. Zoals bij iedere verzekering gelden er ook bij woonverzekeringen voorwaarden en uitsluitingen. Controleer vooral welke zaken wel en niet gedekt zijn. Heb je hier verdere vragen over? We voorzien je graag van advies.

Het is duidelijk dat sommige verzekeringen, zoals de opstal- en aansprakelijkheidsverzekering, belangrijk zijn voor bijna elke huiseigenaar. Andere verzekeringen zijn afhankelijk van je persoonlijke situatie en de risico's die je zelf bereid bent te nemen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Informeert Nieuws maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie