Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Herstel hypotheekmarkt zet door

De hypotheekmarkt herstelt langzaam maar zeker, met een stijging in de hypotheekomzet en het aantal afgesloten hypotheken. In het derde kwartaal van 2023 bedroeg de hypotheekomzet €26,9 miljard, waarmee er twee kwartalen achter elkaar sprake is van een stijging. Dit na een periode van daling. Het aantal verstrekte hypotheken steeg ook tot 80.000 in totaal.

Deze marktcijfers zijn afkomstig van IG&H, een adviesbureau dat op onder andere de financiële markt onderzoek doet.

Starters grootste stijger
Starters op de woningmarkt hebben het meest geprofiteerd van de lichte afkoeling op de woningmarkt en de meer stabiele hypotheekrente. De startersgroep nam met 8,4% groei de grootste stijging in hypotheekomzet voor haar rekening. Doorstromers zorgden voor een groei van 8,3%. Starters en doorstromers hadden hiermee het grootste marktaandeel sinds 2016. Dit gaat vooral ten koste van het oversluiten en verhogen (-4,2%) van de hypotheek. Met name voor het oversluiten van de hypotheek is door de gestegen rente minder animo.

Record gemiddelde hypotheekrente
De gemiddelde hypotheeksom bereikte in het derde kwartaal van 2023 een recordhoogte van €396.000, wat een stijging is van 4,1% ten opzichte van het vorige kwartaal. Deze stijging geldt voor alle soorten hypotheeksluiters, ook voor doorstromers en over- en bijsluiters. In eerdere kwartalen nam het gemiddelde bedrag bij deze groepen nog af. 

Banken versus verzekeraars
Banken hebben hun positie als marktleider verstevigd in het derde kwartaal van 2023, met een stijging van 1,6% in hun marktaandeel. Vooral de hypotheeklabels van ABN AMRO hebben goed gepresteerd, waardoor de bank de nieuwe nummer 2 is in de top-10, achter Rabobank. Aan de andere kant hebben verzekeraars het grootste verlies in marktaandeel geleden, met een daling van -1,5%. 

Meer woningen met beter energielabel
Het aantal geregistreerde energielabels voor Nederlandse woningen blijft stijgen, met een toename van 3,8% in het derde kwartaal van 2023, tot in totaal 125.500 registraties. De meeste labels zijn voor bestaande woningen (90,6%), terwijl 9,4% is aangevraagd voor nieuwbouwwoningen. Hoewel het aantal energielabels A is toegenomen tot 53.600, is het aandeel daarvan relatief gedaald tot 42,7%. Labels A tot en met E vormen nu 92,8% van het totaal. Het is geen verrassing dat de labels F en G uit beeld verdwijnen. Verwacht wordt dat wetgeving deze labels in de toekomst (2033) verbiedt.

Heb jij ook plannen om een andere woning te kopen of ben je benieuwd of jouw hypotheek nog past bij je situatie? We helpen je graag verder. Vul hiervoor vrijblijvend het onderstaande formulier in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Informeert Nieuws maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie