Hypotheek afsluiten als ondernemer: waar moet je op letten?
Geplaatst op 30 oktober 2024
Voor ondernemers en zelfstandigen is het vinden van de juiste hypotheekverstrekker voor de koop van een woning vaak een stuk complexer dan voor mensen in loondienst. Dit komt doordat banken en andere geldverstrekkers andere eisen stellen aan ondernemers vanwege hun wisselende inkomsten. Toch zijn er genoeg opties, of je nu een klein of groot bedrijf hebt. Waar moet je op letten en hoe vergroot je jouw kansen op een passende hypotheek?
Waarom andere eisen voor jou als ondernemer?
Omdat ondernemers vaak een variabel inkomen hebben, houden geldverstrekkers specifieke regels aan. Voor een bank betekent het wisselende inkomen meer risico en daarom vragen ze vaak om jaarcijfers van de afgelopen drie jaar. Zo krijgen ze een beeld van het gemiddelde inkomen.
Sommige banken nemen je aanvraag echter al in behandeling na één of twee jaar ondernemerschap. Handig als je nog niet lang actief bent als ondernemer. Wel zal de geldverstrekker goed kijken naar je bedrijfsprofiel, je ervaring als ondernemer en het toekomstperspectief van je bedrijf.
Hypotheekopties voor ondernemers met wisselende inkomsten
Inkomsten van ondernemers kunnen sterk variëren per maand of per jaar, afhankelijk van de sector en de groei van het bedrijf. Sommige hypotheekverstrekkers spelen hierop in door speciale hypotheekproducten aan te bieden voor ondernemers met een wisselend inkomen. Deze hypotheken houden rekening met de pieken en dalen in het inkomen.
Ook zijn er hypotheken waarbij je het aflossingsbedrag tijdelijk kunt verlagen als je tijdelijk met een betalingsprobleem kampt. Dit soort producten is niet bij elke bank beschikbaar en het is niet de bedoeling dat je iedere maand zelf beslist wat je aflost. Onder voorwaarden kun je afwijken van de standaard afspraken rond de aflossing. Houd er ook rekening mee dat de uitgestelde aflossing uiteindelijk wel gedaan moet worden.
Vergroot je kans op een hypotheek
Om als ondernemer je kansen te vergroten, is het belangrijk om transparant te zijn over je financiën. Een overzicht met stabiele jaarcijfers, eventuele schulden en een goede inkomensverklaring helpt de hypotheekverstrekker om een betrouwbaar beeld van je situatie te krijgen. Ook het hebben van een financiële buffer, zoals spaargeld of andere reserves, toont aan dat je voorbereid bent op mindere tijden, wat jouw kredietwaardigheid verhoogt.
Vergelijk rentes en voorwaarden
Net zoals voor werknemers in loondienst, kunnen de rentes en voorwaarden sterk variëren tussen verschillende hypotheekverstrekkers. Het loont dus de moeite om offertes op te vragen bij verschillende banken en hun rentetarieven en voorwaarden te vergelijken. Sommige banken bieden ondernemers zelfs een extra korting op de rente als ze een hoger percentage eigen inbreng kunnen bieden, omdat dit de lening minder risicovol maakt voor de geldverstrekker.
Daarnaast kunnen de voorwaarden voor ondernemershypotheken verschillen. Sommige banken hanteren een kortere looptijd voor ondernemers of vragen om aanvullende zekerheden, zoals een hogere inbreng van eigen vermogen. Uiteraard kunnen wij je helpen met het vergelijken van rentes, voorwaarden en speciale regelingen.
Als ondernemer kun je vaak goede hypotheekopties vinden, zeker met een goede voorbereiding. Zorg er in ieder geval voor dat je alle cijfers van je onderneming voorhanden hebt. Laat het weten als je op zoek bent naar een hypotheek als ondernemer, dan gaan wij voor je aan de slag.