Hypotheekrente naar laagste punt 2017

De gemiddelde hypotheekrente heeft opnieuw een laagterecord bereikt. Veel grote hypotheekverstrekkers verlaagden de eerste dagen van december hun tarieven. De gemiddelde hypotheekrente staat daarmee voor alle rentetarieven op het laagste punt van het jaar. Roerige tijden? De hypotheekrente trekt zich er niets van aan.

Uit een overzicht van een grote hypotheekketen blijkt dat de rentetarieven over de hele breedte gedaald zijn. Van variabel tot 30 jaar vast, alle hypotheekrentes gingen naar beneden. Sluit je een hypotheek met NHG voor 10 jaar vast, dan bedraagt de gemiddelde rente momenteel 1,87 procent. De netto maandlast voor een hypotheek van 2,5 ton bedraagt met dat percentage 804 euro.

Roerige tijden, maar rente blijft laag

Is er een verklaring voor de verder dalende rente? Altijd. Bijvoorbeeld de onrust in de wereld. Institutionele beleggers steken dan hun geld liever in veilige investeringen als staatsleningen. Als daar veel vraag naar is, neemt de rentevergoeding af. De hypotheekrente beweegt mee met staatsleningen, dus daalt ook daar de rente.

Prima verklaring. Maar onrust in de wereld kan ook juist voor hogere rentetarieven zorgen. Als er oorlog uitbreekt, zijn banken en investeerders juist minder snel geneigd om geld uit te lenen met een hogere rente als gevolg. Je kunt dus veel zeggen over de oorzaak van renteontwikkelingen, maar tenzij het nieuws van de Centrale Banken is, zijn er nauwelijks wetmatigheden aan te wijzen.

Klimaat, Poetin en helikopters

De meeste hypotheken worden afgesloten met een 10 jaar rentevaste periode. Het is dus interessant om eens terug te kijken naar december 2007. Is er veel veranderd? Er werd internationaal vergaderd over klimaatverandering, Poetins partij won de verkiezingen en er vloog een defensiehelikopter in een hoogspanningsmast. Qua nieuws zijn er overeenkomsten met 2017.

Op hypotheekgebied zijn de verschillen groter. De gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast bedroeg in december 2007 5,1 procent. Het zou nog verder oplopen tot ruim 5,8 procent in augustus het volgende jaar. Als je nu je hypotheek mag verlengen met een lagere rente, is de kans dus groot dat je er in maandlasten sterk op vooruit zult gaan.

In 2007 werden nog veel aflossingsvrije hypotheken gesloten. Op de lange termijn kan het soms toch verstandig zijn om af te lossen. Zou je daarvoor kiezen bij de verlenging van je hypotheek, dan dempt de lage hypotheekrente de financiële gevolgen van de maandelijkse aflossing.

Ga je binnenkort je hypotheek verlengen? We rekenen graag voor je uit wat de beste opties zijn in jouw situatie. Heb je plannen om een huis te kopen? Dan is de bijzonder lage hypotheekrente natuurlijk ook een zegen! Kom eens langs of maak een afspraak via onderstaand formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Informeert Nieuws maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie