Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Hypotheekrente zal niet dalen met huidige inflatie

Recent werd door diverse hypotheekaanbieders nog aangegeven dat de piek van de hypotheekrente was bereikt. De houdbaarheid bleek van korte duur. In de slipstream van de kapitaalmarktrente ging ook de hypotheekrente verder omhoog. 

De hypotheekrente is afgelopen week bij maar liefst 25 geldverstrekkers gestegen, met gemiddeld 0,3 procent. Sinds de crisis in 2008 ging de hypotheekrente niet zo snel omhoog in een korte tijd. Wie afgelopen week nog een hypotheek afsloot met een rentevaste periode van 10 jaar, kreeg een rente van minimaal 2,88%. Amper een week later is de laagst mogelijke hypotheekrente 3,07%. Bij een enkele geldverstrekker is de rente al bijna 4 procent. Kortom, vergelijken loont.

Hypotheekrente en de kapitaalmarkt
De hypotheekrente volgt over het algemeen de trend van de kapitaalmarkt. Op deze ‘markt’ worden leningen met een looptijd vanaf een paar jaar verhandeld. Dit verloopt allemaal via banken en andere financiële instellingen. Een voorbeeld zijn Nederlandse staatsobligaties, leningen die de overheid aanbiedt. Als investeerder kan je hiermee geld uitlenen aan de staat, waar je normaal gesproken rente over ontvangt.

Voor hypotheekverstrekkers en banken is deze rente van belang. Als ze ervoor kiezen om geld uit te lenen aan jou als huizenkoper, lopen ze een groter risico. De kans op betalingsproblemen is bij één huizenkoper groter dan bij de overheid. Om die reden rekenen geldverstrekkers een opslag op de rente die ze anders ook zouden ontvangen met een staatsobligatie. Stijgt die rente, dan zie je dat vroeg of laat terug in de hypotheekrente.

Inflatie stuwt rente
Een van de grootste bedreigingen van de wereldeconomie is op dit moment inflatie. De Amerikaanse Centrale Bank (FED) reageren hierop met de scherpste renteverhogingen in 30 jaar. Ook de Europese Centrale Bank verhoogde de rente. Met het verhogen van de rente wordt geld lenen duurder, wat ervoor moet zorgen dat er minder gekocht en verkocht wordt door zowel consumenten als bedrijven. Doel is uiteindelijk het terugbrengen van de inflatie.

De strategie van de Centrale Banken is terug te zien in de rente op de kapitaalmarkt. De rente op Nederlandse Staatsobligaties is sinds begin dit jaar bijna 2 procent gestegen. Een vergelijkbare beweging zien we terug bij hypotheken met een rentevaste periode van vijf jaar of meer.

Richting hypotheekrente
Veel hangt voorlopig af van de inflatiecijfers. Vooral de FED staat aan de zijlijn klaar om de rente nog verder te verhogen, als blijkt dat eerdere verhogingen te weinig effect sorteren. Daarmee wordt een mogelijke terugval van de economie voor lief genomen. Terug naar de hypotheekrente. Voorlopig zien we die niet snel significant dalen. In ieder geval niet voordat de prijs van energie, grondstoffen en andere zaken dalen of op zijn minst niet verder stijgen. Voor de korte termijn zijn er geldverstrekkers die de rest van de markt nog moeten volgen met het verhogen van de rente.

Wil je weten of de stijging van de hypotheekrente gevolgen heeft voor jouw situatie? Of ben je van plan om een huis te kopen en benieuwd naar de mogelijkheden? Laat het ons weten via het onderstaande formulier. We nemen vervolgens vrijblijvend contact met je op.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Informeert Nieuws maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie