Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Wijzig je hypotheek bij deze veranderingen

Er zijn verschillende redenen om een hypotheek aan te passen. Bijvoorbeeld wanneer je financiële situatie is veranderd door een promotie, een nieuwe baan of het ontvangen van een erfenis. Ook bij het aflopen van de rentetermijn van je hypotheek heb je nieuwe mogelijkheden. Dit zijn de meest gebruikelijke opties. 

Los van je persoonlijke financiën kunnen ook je woonwensen veranderen in de loop van de tijd. Denk aan de behoefte aan een meer toegankelijke woning bij het ouder worden of de wens om te verduurzamen. Deze zaken kunnen aanleiding zijn voor het wijzigen van je hypotheek. Hetzelfde geldt voor veranderingen in de rente of de voorwaarden van hypotheekverstrekkers. Mogelijk zijn er bij jou geen grote veranderingen, maar is het verlagen van maandlasten het belangrijkste doel.

Wijzigen hypotheek: de mogelijkheden op een rij
Wil jij je hypotheek aanpassen, bijvoorbeeld voor het financieren van een verbouwing of het verlagen van je maandlasten? Dat kan op verschillende manieren. De meest voorkomende zijn:

 • Hypotheek oversluiten
  Zelfs na de stijging van de hypotheekrente kan het oversluiten van de hypotheek nog voordelen bieden. Zo kan de afgesproken rente bij een andere geldverstrekker alsnog lager zijn. Houd wel rekening met de oversluitkosten en boeterente als je oversluit tijdens de looptijd van je hypotheek. Ook kan oversluiten de hypotheekrenteaftrek beïnvloeden.

 • Overstappen bij aflopen rentevaste periode
  Ben je aan het einde van de rentevastperiode van je hypotheek? Bekijk of overstappen naar een andere geldverstrekker voordelen biedt. In deze situatie betaal je geen boeterente.

 • Kiezen voor een nieuwe hypotheekvorm
  Switchen van hypotheekvorm is ook een optie. Er zijn verschillende hypotheekvormen, waaronder een annuïtaire hypotheek, lineaire hypotheek of een (deels) aflossingsvrije hypotheek. Deze hypotheekvormen zijn verschillend in de opbouw van de maandlasten, de manier van aflossen en rentebetaling. Laat je goed adviseren over de vorm die aansluit bij jouw situatie en wensen.

 • Extra aflossen hypotheek
  Het kan interessant zijn om extra af te lossen op je hypotheek. In de meeste gevallen leidt een lagere hypotheekschuld tot lagere maandlasten. Reken hier niet automatisch op omdat er ook fiscale zaken een rol spelen.

  Er is nog een andere reden waarom het aantrekkelijk kan zijn om extra af te lossen. Veel woningen zijn in de afgelopen jaren meer waard geworden. Op basis van jouw woningwaarde en de hoogte van je openstaande hypotheek, word je door de geldverstrekker ingedeeld in een risicoklasse. Hoe kleiner het verschil tussen de woningwaarde en de openstaande hypotheek, des te hoger het risico en daarmee ook de rente. Wanneer je aflost en de woningwaarde is gestegen, kom je mogelijk in een lagere klasse terecht met een lagere rente. Deze constructie geldt alleen als je geen NHG-hypotheek hebt afgesloten.

 • Looptijd hypotheek verkorten
  Een andere optie is het verkorten van de totale looptijd van de hypotheek. Deze looptijdverkorting kan onder andere interessant zijn als je bijna met pensioen gaat. Ga wel goed na wat hierbij de effecten zijn op jouw specifieke hypotheeksituatie, zodat je een weloverwogen keuze maakt.

Zowel je persoonlijke situatie als de wereld om je heen kan veranderen. Dit onderstreept het belang van toekomstbestendig hypotheekadvies. We voorzien je graag van advies over de hypotheek die bij je past. Laat hiervoor vrijblijvend een reactie achter via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Informeert Nieuws maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie