Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Alimentatie stijgt in 2024. Heeft dit gevolgen voor je hypotheek?

Het bedrag dat je aan alimentatie betaald of ontvangt, wordt elk jaar verhoogd. Het leven wordt steeds elk jaar duurder en de alimentatie wordt hierop aangepast. Dit wordt ook wel indexeren genoemd. Door de forse inflatie van afgelopen jaar stijgt de alimentatie in 2024 maar liefst 6,2%. Je moet de verhoging wel zelf regelen. 

Het jaarlijks indexeren van de alimentatie is wettelijk vastgelegd. Je krijgt hierover echter geen brief. Jullie, als ex-partners, zijn zelf verantwoordelijk voor het achterhalen en verhogen van het alimentatiebedrag. Stel je ex-partner dus zelf op de hoogte van de verhoging. Hebben jullie in het echtscheidingsconvenant andere afspraken gemaakt over de indexatie? Dan hoef je je niet te houden aan de wettelijke regeling.

Vergeten indexering kun je terugvorderen
Je doet jezelf tekort als je recht hebt op hogere alimentatie maar dit niet doorvoert in de praktijk. Ben je het vergeten in de afgelopen jaren? Hierdoor misgelopen alimentatie kan tot vijf jaar teruggevorderd worden. Dit bedrag kan flink oplopen. Betaalde je € 634,22 in 2019 en heb je sindsdien het bedrag niet meer geïndexeerd? Dan bedraagt de extra te vorderen alimentatie € 1.380,12.

 Alimentatie en je hypotheek
Het betalen of ontvangen van kinderalimentatie heeft geen gevolgen voor je maximale hypotheek. Kinderalimentatie is namelijk bedoeld voor de verzorging van je kinderen. Dit is anders bij partneralimentatie. Betaal jij partneralimentatie? De kans is groot dat dit in mindering wordt gebracht op je inkomen, waardoor je minder maximaal kunt lenen. Dit merk je bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek. 

Let erop dat de ontvanger van partneralimentatie niet automatisch meer kan lenen. Dit komt doordat alimentatie een onzekere inkomensfactor is, vaak tijdelijk van aard is. Hoe geldverstrekkers omgaan met het ontvangen of betalen van partneralimentatie kan sterk verschillen.

Alimentatie en belasting
Het betalen of ontvangen van kinderalimentatie hoef je niet op te geven bij de belastingaangifte. Ontvangen partneralimentatie moet je wel op geven in box 1, dit wordt namelijk gezien als inkomsten. Wanneer je partneralimentatie betaalt, is dit juist aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Houd ook bij de belastingaangifte rekening met de jaarlijkse indexatie van de alimentatie.

Levensverzekering op het leven van je ex-partner
Ontvang je alimentatie? In die situatie is het mogelijk om een levensverzekering af te sluiten op het leven van je ex-partner. Komt hij te overlijden, dan stopt namelijk de alimentatie. Hierdoor loop je het risico op lagere inkomsten. Met een levensverzekering, zoals een overlijdensrisicoverzekering, dek je dit risico af.

Wanneer je alimentatie ontvangt of betaalt, heeft dit gevolgen voor je financiële huishouding. Wil je een hypotheek afsluiten? Houd er rekening mee dat je mogelijk minder kunt lenen als je partneralimentatie moet betalen. Wil je een hypotheek afsluiten en is er sprake van alimentatie. Wij kunnen de gevolgen voor je doorrekenen, neem hiervoor vrijblijvend contact op via onderstaand formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Informeert Nieuws maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie