Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Tweedehands auto verzekeren? Kies de juiste dekking

In 2023 hebben autobedrijven meer dan 1,29 miljoen tweedehands auto's aan particulieren verkocht, wat een toename van meer dan 75.000 is ten opzichte van het jaar ervoor. Dit blijkt uit cijfers van VWE. Kies jij ook liever voor een betaalbaar tweedehands model, in plaats van een auto die regelrecht van de fabrieksband komt rollen? Houd rekening met de volgende verschillen als je de auto gaat verzekeren.

Het eerste en meest voor de hand liggende verschil is de waardevermindering. Nieuwe auto's verliezen relatief snel hun waarde. Bij tweedehands auto's is deze snelle waardevermindering al door de eerste (of tweede, derde) eigenaar opgevangen. Dit heeft direct invloed op de verzekeringspremie. Als de auto schade oploopt of zelfs total loss raakt, is de vervangingswaarde lager. Hierdoor ligt het risico voor de verzekeraar lager dan bij een nieuwe auto die nog niet of nauwelijks heeft ingeleverd in waarde.

Welke dekking kies je?
Voor een nieuwe auto ga je wellicht automatisch voor een allriskverzekering, omdat je jouw dure aanschaf tegen zowat alles wilt beschermen. Bij een tweedehands auto ligt deze keuze minder voor de hand. De waarde van de auto weegt zwaarder mee in je beslissing. Is het de hogere premie van een allriskverzekering waard, of volstaat een WA- of beperkt cascoverzekering? Vaak is dit het geval.

Het risico voor de verzekeraar
Jouw eigen verzekeringshistorie en de staat van een tweedehands auto kunnen de premie en voorwaarden van de verzekering beïnvloeden. Zaken als geclaimde schade in het verleden, de kilometerstand en de staat van de auto wegen voor de verzekeraar mee bij het bepalen van de premie.

Aanvullende verzekering eerder relevant
Afhankelijk van de leeftijd en staat van de auto, kan het verstandig zijn om na te denken over aanvullende verzekeringen, zoals een pechhulpverzekering. Oudere auto's hebben nu eenmaal een hoger risico op mankementen.

Lagere verzekeringspremie
De premie voor een tweedehands auto is vaak lager dan voor een nieuwe auto, omdat de waarde van de auto lager is en daarmee ook het risico dat de verzekeraar loopt als de auto beschadigd of zelfs helemaal afgeschreven moet worden. Het voordeel in premie komt ook doordat een tweedehands auto vaak een minder uitgebreide verzekering nodig heeft.

Populairste tweedehands merken
De verkoop van tweedehands auto’s kende in 2023 een flinke stijging. Wat betreft het type auto staat de Volkswagen Polo al jaren hoog op de interesselijst van kopers. Als we naar automerken kijken, is de top-5 populairste merken, met daarbij het aantal verkochte exemplaren:

  • Volkswagen,162.561
  • Peugeot, 95.562
  • Opel, 89.825
  • Ford, 82.252
  • Renault, 81.536

Ben je op zoek naar een goede autoverzekering voor jouw nieuwe of tweedehands auto? We helpen je graag met de vergelijking. Daarbij nemen we niet alleen de premie maar ook de voorwaarden mee. Vul voor meer informatie het onderstaande formulier in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Informeert Nieuws maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie