Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Woningmarkt start jaar voortvarend. Gemiddelde prijs stijgt verder

Afgelopen januari ligt de gemiddelde prijs van verkochte woningen 1,8% hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Wat betreft de prijs is het jaar goed van start gegaan, met een plus van 1,2% in januari. Hiermee komt, na een korte dip in de woningprijzen, het record alweer in zicht.

Deze info komt uit de meest recente cijfers van het CBS en het Kadaster, die samen de prijsindex voor koopwoningen in Nederland bijhouden.

Verloop woningprijzen
In juli 2022 bereikten de huizenprijzen een hoogtepunt, waarna we een periode van dalende prijzen zagen. Vooral de stijgende hypotheekrente zorgde voor minder enthousiasme onder kopers. Maar sinds juni 2023 zijn de prijzen weer aan het stijgen. Ook makelaarsvereniging NVM zag de woningmarkt verder aantrekken.

Meer huizen verkocht in januari
Ook opvallend is het aantal huizen dat van eigenaar wisselde in januari. Volgens het Kadaster zijn er in die maand 14.452 woningen verkocht. Dat is 10% meer dan een jaar eerder. Het lijkt er dan ook op dat de oplopende woningprijs kopers niet heeft afgeschrikt.

Gemiddelde woningprijs €433.285
Wat betreft de prijs waarvoor een huis gemiddeld van eigenaar wisselde, in januari was dit €433.285. Maar, en dit is belangrijk, voor het bepalen van hoe de prijzen van huizen zich over de tijd ontwikkelen, kijken we niet direct naar de transactieprijzen. In plaats daarvan gebruiken we de prijsindex, omdat die ook rekening houdt met de verschillen in kwaliteit tussen huizen. Dit betekent dat de gemiddelde prijs van een verkocht huis niet per se een weerspiegeling is van hoe de prijzen echt veranderen.

Meer actuele prijsinformatie komt van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Dit heeft vooral te maken met de verschillende momenten die ze aanhouden. Zo geldt bij de NVM het tekenen van het koopcontract, terwijl bij het CBS de overschrijving bij de notaris wordt aangehouden. Daarnaast geeft de NVM de daadwerkelijke transactieprijzen weer. De vereniging rapporteerde over het vierde kwartaal van 2023 een 5,3% hogere verkoopprijs, in vergelijking tot hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Waardoor stijgt de woningprijs?
Dat de woningmarkt is opgeveerd, kan worden toegeschreven aan verschillende zaken. Zo is de hypotheekrente in de afgelopen maanden gedaald, waardoor kopers gemiddeld meer kunnen lenen. Verruimde leennormen vanaf begin 2024 hebben hetzelfde effect, al geldt dat niet voor ieder type koper. Wat ook mee kan spelen is de verhoogde grens van de Nationale Hypotheek Garantie, naar €435.000. Vorig jaar was dit nog €405.000. Tot slot is de recessie, waar veel economen een paar maanden geleden nog voor waarschuwde, tot nu toe uitgebleven. Hierdoor blijven de lonen en werkgelegenheid op peil, wat kopers vertrouwen geeft.

Ben je van plan om een woning te kopen en ben je benieuwd wat jij maximaal kunt lenen? We brengen de mogelijkheden graag voor je in kaart. Vul hiervoor vrijblijvend het onderstaande antwoordformulier in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Informeert Nieuws maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie