Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Op vakantie? Laat je huis inbraakproof achter

Denk je ook dat inbrekers alleen 's nachts toeslaan? Dan moet ik je uit de droom helpen. De meeste inbraken gebeuren juist overdag, vaak door een open raam of deur. Hoe zorg je ervoor dat jouw huis geen makkelijk doelwit wordt? Bijvoorbeeld wanneer jij ergens anders van een welverdiende vakantie geniet.

Gelukkig zijn er simpele manieren om inbrekers buiten de deur te houden, en het hoeft niet eens veel te kosten. Hier zijn vijf handige tips om je huis inbraakproof te maken:

  1. Kies slimme beplanting
    Die hoge struiken rondom je huis bieden de nodige privacy. Prettig voor jou maar ook handig voor ongenode gasten. Wil je het inbrekers lastiger maken? Ga voor lagere beplanting, zodat je huis goed zichtbaar is vanaf de straat.

  2. Berg waardevolle spullen op
    Het lijkt zo voor de hand liggend, maar toch laten we vaak onze smartphone of laptop gewoon op tafel liggen. Deze kleine, waardevolle spullen trekken inbrekers aan. Ze uit het zicht opbergen is een kleine moeite.

  3. Doe alsof je thuis bent
    Als je voor langere tijd weggaat, vraag dan de buren om je huis er 'bewoond' uit te laten zien. Een stapel post bij de deur is een teken voor inbrekers dat er niemand thuis is, net als de hele dag dichte gordijnen. En wanneer je buren er toch zijn, kunnen ze meteen de planten water geven.

  4. Investeer in goede sloten
    Goede sloten zijn cruciaal om inbrekers te weren. Ze maken methodes zoals het 'cilindertrekken' veel lastiger. Kijk bij het aanschaffen van sloten of ze voldoen aan de normen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

  5. Slimme apparaten
    Wil je de buren niet belasten? Geen probleem. Met de huidige technologie kun je van afstand zorgen dat je huis er bewoond uitziet. Bedien bijvoorbeeld het licht met een app of zet muziek aan terwijl je er niet bent. Een gewone lamp met een timer werkt natuurlijk ook prima.

  6. Merk je spullen
    Zet je naam en adres op waardevolle spullen en maak foto's. Dit zal een inbraak niet voorkomen, maar zorgt wel voor duidelijkheid over wie de ei genaar is. Mocht de politie de dader opsporen, dan heb je bewijs. Bovendien is het handig voor de verzekering als er toch iets gestolen wordt.

Wat weet jij van inbraakpreventie?
Wist je dat de meeste inbrekers niet lang van tevoren plannen maken? Ze lopen vaak met simpel gereedschap rond, op zoek naar een huis waar ze makkelijk binnen kunnen dringen. Benieuwd naar de motieven van inbrekers en hoe je ze voor kunt zijn? Test hier je kennis over inbraak en de beveiliging van je woning.

Inzicht in inbraken in jouw wijk
De politie houdt bij waar er wordt ingebroken. Check deze site van de politie voor meldingen in jouw omgeving en andere relevante informatie, zoals de contactgegevens van wijkagenten. Zo ben je er snel bij als er inbrekers actief zijn in de omgeving.

Veel van de preventieve maatregelen zijn niet ingewikkeld en kun je tegen relatief lage kosten doorvoeren. Een goede investering om te voorkomen dat je bij thuiskomst van vakantie een nare verrassing te wachten staat.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Informeert Nieuws maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie